Alien van der Hem over haar Agriterra-ervaring: “Het enthousiasme is enorm”

23 januari 2020

Alien van der Hem, marketingmanager bij ForFarmers, was eind 2019 een week in Zambia, waar ze in opdracht van Agriterra een training ‘Marketing Basics’ gaf aan medewerkers van drie verschillende coöperaties. “Hard werken”, aldus Alien, “maar de moeite meer dan waard.”

Afbeelding: Agriterra_Alien_overzicht_09

“Bij mijn vorige werkgevers heb ik veel in het buitenland gewerkt en trainingen gegeven. Ik ben reislustig, maar vind het vooral heel bijzonder om mensen te kunnen helpen, om iets toe te voegen met onze kennis”, vertelt Alien. “Toen de mogelijkheid kwam om in Zambia training te geven op mijn vakgebied, hoefde ik daar dan ook niet lang over na te denken.”

Praktijkervaring: hoe vermarkt je een product?

‘Marketing Basics’ is een beproefde Agriterra-training die al langer wordt gegeven. Met de inzet van mensen uit de praktijk wil Agriterra de training nu vooral praktischer maken zodat het meer gaat leven voor de deelnemers. Alien was de eerste die haar kennis en ervaring op het gebied van marketing mocht toevoegen aan de bestaande training. Daarbij kreeg ze hulp van Brenda, een lokale Agriterra Business Advisor/trainer en Lonieke, supervisor vanuit Agriterra Nederland.

Het doel van de training is de cursisten te leren hoe ze hun producten beter kunnen vermarkten en wat daarbij komt kijken. Alien: “De uitdaging was om het heel praktisch te houden. Ik heb vooral de focus gelegd op de basisstappen in het marketingproces en dit aangevuld met concrete voorbeelden, laten zien hoe ForFarmers dit doet.”

Afbeelding: Alien Agriterra_in-line_01

Een marketing- en actieplan als resultaat

De groep bestond uit 15 cursisten die bij drie verschillende coöperaties werken. Niemand had een marketingachtergrond, ze hadden allemaal een andere functie. De betreffende coöperaties sturen simpelweg een aantal medewerkers op training en wijzen na afloop iemand aan die in hun organisatie verantwoordelijk wordt voor marketing.

Afbeelding: Agriterra_Alien_sidebar_07

“In onze coöperatie – FromFarmers – hebben we coöperatieleden die klant zijn en voer van ons kopen. Bij hen zijn de leden telers van gewassen, het basisproduct. De coöperatie heeft zelf een machine waarmee ze de gewassen verwerken tot een eindproduct”, legt Alien uit. “Wat ik heb gedaan is inzicht geven in hoe je dat eindproduct het beste kunt vermarkten, via zes marketingstappen. Per coöperatie hebben de cursisten dit uitgewerkt. Aan het eind van de week hadden ze elk een simpel maar concreet marketingplan klaar, mét een actieplan waar ze nu dus zelf mee aan de slag moeten.”

Een bord vol roze briefjes

Wat Alien zelf tijdens deze week heeft geleerd? “Je moet je voor zo’n training in ieder geval goed verdiepen in de doelgroep; wat is de boodschap die ze nodig hebben en hoe breng je die over? Zeker in een andere cultuur is dat nog belangrijker. In Afrika zijn de omstandigheden totaal anders, de kennis van het Engels is beperkt, het werktempo is anders. Daar moet je in je trainingsaanpak echt rekening mee houden. Maar het enthousiasme is enorm.”
Dat laatste bleek ook uit de dagelijkse evaluatie. Alien: “Aan het einde van elke trainingsdag konden de deelnemers op een roze briefje aangeven wat ze positief vonden en op een blauw briefje wat ze anders zouden willen zien. Superleuk dat aan het einde van dag één het bord was volgeplakt met nagenoeg alleen maar roze briefjes over de praktische voorbeelden en de bijdrage van ForFarmers aan deze training.”

Mooi om iets terug te doen

Afbeelding: Agriterra_Alien_sidebar_02

“Afrika is een prachtig werelddeel, ik heb er in eerdere jaren veel gereisd. Het mooiste aan de cultuur is hun vriendelijkheid, openheid, de wil om te delen - met elkaar en ook met mij. Dan is het mooi als je iets terug kan doen. Hoe klein ook. Ik had een emmertje geitenvoer meegenomen, als voorbeeld tijdens de training. Dat emmertje geitenvoer heb ik na afloop aan twee boeren gegeven die naast het kweken van zonnebloempitten ook geiten houden. Een klein gebaar, maar ze waren er zo blij mee, dat voelt goed.”

Geen sightseeing trip

Heeft Alien nog advies voor collega’s met interesse in een Agriterra-opdracht? Alien: “Het is een heel mooie ervaring, maar je moet het echt doen omdat je mensen wilt helpen. Het is hard en serieus werken en beslist geen sightseeing trip. Deze specifieke missie vergde ook de nodige voorbereidingstijd, omdat ik me in moest lezen in het bestaande cursusmateriaal. Uiteraard kreeg ik daarbij support vanuit Agriterra. Voor mij was het de moeite meer dan waard.”