ForFarmers zet volgende stap naar energie-neutrale voerproductie

4 maart 2021

ForFarmers zet een volgende stap naar een energie-neutrale voerproductie, één van de doelstellingen van de duurzaamheidsstrategie Going Circular. De productielocatie in Lochem is hiervoor de aangewezen pilotlocatie. Na de biomassacentrale die hier in 2019 in gebruik werd genomen, is met de plaatsing van 2.914 zonnepanelen nu een volgende stap gezet. De zonnepanelen zijn gemonteerd op de daken van de kunstmestloods, de expeditieloods en het hoofdkantoor in Lochem.

Afbeelding: Overzichtsfoto zonnepanelen fabriek biomassacentrale en vrachtauto_720x290 web

230 huishoudens

Alle zonnepanelen samen wekken naar verwachting 805 MWh per jaar op. Om je een idee te geven: dit is voldoende om zo’n 230 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. “Op consumentenniveau is dit behoorlijk wat”, beaamt ForFarmers milieucoördinator Harry de Goede. “Maar diervoederproductie is nogal energie-intensief. Op locatie Lochem kunnen we met deze zonnepanelen een klein deel van de elektriciteitsbehoefte dekken.”

Stap voor stap naar kleinere voetstap

Tot een energie-neutrale productie komen, gaat stap voor stap. Zo beschikt deze locatie in Lochem over een biomassacentrale die wordt gestookt op lokaal snoeihout. Deze installatie voorziet in vrijwel de gehele gasbehoefte voor deze productielocatie. En door de zonnepanelen kan ForFarmers nu zelf groene stroom opwekken. Ook voor de andere productielocaties wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld installatie van zonnepanelen. Maar het gaat verder. De teams kijken continu middels projecten en initiatieven hoe energie bespaard kan worden of waarmee we met onze energiebehoefte minder impact op het milieu hebben.