Het gesprek: “Zuinig rijden geeft zoveel rust”

17 december 2019

Nick Major – Directeur Corporate Affairs en verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen ForFarmers – gaat in gesprek met collega’s over hoe zij in hun werk inhoud geven aan ForFarmers als duurzame onderneming. Ditmaal spreekt hij met Erik Holterman die al ruim 22 jaar voor ForFarmers op de bulkwagen rijdt in Oost-Nederland.

Erik Holterman (l.) en Nick Major in gesprek
Erik Holterman (l.) en Nick Major in gesprek.

Nick: “Wat is ‘duurzaamheid’ voor jou?”
Erik: “Het eerste waar ik aan denk, is zo zuinig mogelijk met brandstof omgaan en zuinig zijn op je materiaal. Toen ik begon, werd er eigenlijk maar op één ding gestuurd: tonnen per uur leveren, zoveel mogelijk wegbrengen, het maakte niet uit hoe. Rond 2003 begonnen ze over brandstofbesparing te praten. We kregen cursus en mijn toenmalige manager voorspelde dat we minimaal 5 procent zuiniger zouden gaan rijden. Wij hadden zo onze twijfels, maar hij heeft wel gelijk gekregen.”

Nick: “Je moest dus aan je rijstijl werken. Wat vonden jij en je collega’s daarvan?”
Erik: “In het begin was er wel wat weerstand. ‘Ik rijd al zo lang en heb nooit schade, waarom moet het anders?’ was vaak de reactie. Tijdens die cursus leerde je te anticiperen, eerder het gaspedaal loslaten, afstand houden, dat soort dingen. Dat was wennen en je hoorde regelmatig mopperen: ‘je schiet niet op’. Maar ik merkte al snel dat deze manier van rijden veel meer rust geeft. Je hebt meer overzicht, bent minder gehaast, hoeft minder vaak plotseling te remmen. Ik kwam veel minder moe thuis.”

Een wedstrijd met jezelf

Het dashboard geeft direct feedback
Het dashboard geeft direct feedback.

Nick: “Kon je ook zien wat het effect was op het brandstofverbruik?”
Erik: “Tijdens teamoverleg kregen we de cijfers per auto te zien. Dus als je op een vaste auto reed, zag je hoe je het deed. Maar vaak rijden er verschillende chauffeurs op een wagen. Een paar jaar later kwamen er boordcomputers op de trucks die je rijstijl registreren en daar een rapportcijfer voor geven. Dus toen werd wel per chauffeur zichtbaar hoe je presteerde.”

Nick: “Wat gebeurt er verder met die cijfers?”
Erik: “Eerst werden ze in het teamoverleg gedeeld. Nu bespreek je het in het werkoverleg met je leidinggevende. In je HR jaarcyclus krijg je ook een doelstelling mee, bijvoorbeeld dat je minimaal een 8,5 moet scoren. We hebben nu een app op de telefoon die aan de boordcomputer is gekoppeld. Daarin kun je direct zien hoe je scoort op een aantal punten, zoals gelijkmatig rijden, remkracht, toerental en verbruik. Ik vind het wel een sport om mijn cijfers steeds verder op te krikken.”

Nick: “En lukt dat ook?”
Erik: “Niet altijd, en dan baal ik best wel. Maar dat heeft ook te maken met het soort ritten dat je hebt. Op lange afstanden kun je veel zuiniger rijden dan op korte ritten. En als je op meerdere adressen moet lossen binnen één rit, dan zie je je scores ook dalen.”

De kortste route is niet altijd de meest efficiënte

Nick: “Kun je behalve met je rijstijl ook nog op andere manieren het brandstofverbruik verlagen?”
Erik: “Ja, ook de route die je kiest is van invloed. De route met veel rotondes is misschien wel de kortste route maar niet de meest efficiënte. Dat rijdt ook heel onrustig en je banden slijten sneller. En bij het lossen probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij de silo te parkeren, zodat ik een korte slang kan gebruiken. Hoe langer de slang, hoe meer brandstof het lossen kost. Bovendien kost het dan ook meer tijd en de kwaliteit van de brok kan eronder leiden. Maar daar heb je niet altijd invloed op. De situatie op het erf is een vaststaand gegeven. En niet te vergeten: duurzaamheid zit voor ons ook in het onderhoud aan de wagen. Daar waren we ons eerder niet zo bewust van, we reden liever gewoon door. Maar met goed onderhoud houden we de kosten in de hand en dat is tenslotte ook in ons eigen belang.”

Nick: “Spreken boeren je weleens aan op zaken als duurzaamheid of milieu?”
Erik: “Zelden, alleen laatst met het boerenprotest, toen hoorde ik wel van verschillende boeren dat ze het erg waardeerden dat ForFarmers hen daarin steunde. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe men gaat reageren op de plannen van de overheid om het stikstofprobleem via het voer aan te pakken. Maar daar zal een boer mij niet gauw direct op aanspreken.”

Een beloning voor goed gedrag

Nick: “Ben jij thuis ook met duurzaamheid bezig?”
Erik: “Door mijn werk ben ik privé ook zuiniger gaan rijden, dat vooral. Verder probeer ik spullen niet te snel weg te gooien of te hergebruiken. Afval scheiden doe ik ook, maar dat is toch normaal? En, o ja, ik heb zonnepanelen op het dak.”

Nick: “Vind jij dat ForFarmers genoeg communiceert over duurzaamheid, dat medewerkers er voldoende bij betrokken worden?”
Erik: “Ze zijn er wel goed mee bezig, vind ik, proberen iedereen op het juiste spoor te zetten. Maar de focus ligt bij iedereen weer anders. De meeste mensen zien het belang ervan wel in, maar als ze er extra moeite voor moeten doen, haken ze vaak weer af. Eigenlijk zou je goed gedrag moeten stimuleren, bijvoorbeeld met een vrije dag of een teamuitje of zo. Dat doen we bij de boeren tenslotte ook; een boer die te laat bestelt, krijgt geen straf, maar als hij op tijd bestelt, krijgt hij wel korting.”

Erik Holterman (l) en Nick Major in de cabine
Erik Holterman (l) en Nick Major in de cabine.