Innovatie in uitvoering - Sustainable Business Challenge update

7 december 2020

Komende vrijdag is de finale van de Sustainable Business Challenge (SBC) en presenteren de teams hun ideeën aan de vijf bedrijven. Hoe vergaat het de studenten die met de case van ForFarmers aan de slag zijn gegaan? Over het idee waarmee ze ons gaan verrassen, houden ze de kaken stijf op elkaar, maar verder wilden twee teamcaptains best wat vragen beantwoorden.

‘Dit is echt een andere manier van werken’

Afbeelding: Teamcaptain Fabian_portret
Fabian Franje

Fabian Franje studeert Management, Economics & Consumer Studies aan Wageningen University en heeft naar eigen zeggen een gezond milieu hoog zitten. “In mijn studie hoor ik de term kringlooplandbouw regelmatig vallen. Maar hoeveel ‘duurzame’ winst valt hier nou daadwerkelijk mee te behalen? Daar wilde ik meer van weten en deze challenge en het vraagstuk van ForFarmers zijn natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om hier helemaal in te duiken en ook zelf een bijdrage te leveren.”

Hoe verloopt de samenwerking als alles op afstand moet?
“We hebben elkaar als team tot nu toe alleen nog maar digitaal gesproken, maar we kunnen het goed met elkaar vinden. De kennismakingssessie van de SBC heeft daarbij wel geholpen, we kregen genoeg tijd en ‘ijsbrekers’ om elkaar te leren kennen. We hebben regelmatig online contact en dan beginnen we altijd met wat smalltalk. Daarna verdelen we de taken en gaat iedereen aan de slag. Ook het contact met ForFarmers loopt soepel. Tijdens de online Inhousedag kregen we echt het idee dat ForFarmers blij met ons is. De contactpersonen hebben er net zoveel zin in als wij en staan klaar om onze vragen te beantwoorden.”

Voldoet de challenge een beetje aan je verwachtingen?
“Het vraagstuk van ForFarmers is complexer dan we aanvankelijk dachten en een passend concept bedenken is lastig als je over weinig data beschikt. Maar tijdens het ‘Innovation Lab’ zijn we goed op weg geholpen en hebben we geleerd om ‘out of the box’ te denken, zodat we straks hopelijk met een ook voor ForFarmers innovatief idee komen. Wij zijn gewend om één oplossing tot in detail uit te werken, dus dit is echt een andere manier van werken. Maar juist daarom is het ook leerzaam en uitdagend.”

Wat was de grootste eyeopener voor jou?
“Het gedachte-experiment tijdens het Innovation Lab waarbij we op drie vragen het foute antwoord moesten geven. Dat toonde aan hoe sterk je geneigd bent om in hokjes te blijven denken, zelfs als je de opdracht krijgt om wat dan ook te zeggen. Onbewust word je toch gestuurd en daarmee wordt ook je creativiteit beperkt. Het is goed om je daarvan bewust te zijn.”

Gaat jouw team met het winnende idee komen?
“Wij denken dat we een heel sterk en concreet plan hebben, waarmee we een goede kans maken. Maar wat het precies is, dat houden wij nog even voor onszelf… ;-)

‘Ons idee is ontstaan uit een grap’

Afbeelding: Teamcaptain_Max_portret
Max Dekker

Max Dekker studeert Finance & Technology aan de VU in Amsterdam en wil graag bijdragen aan een duurzame toekomst. “Verandering begint bij jezelf, maar ik geloof dat bedrijven in onze samenleving daar een centrale rol in kunnen spelen. Daarom doe ik aan deze challenge mee.”

Hoe verloopt de samenwerking als alles op afstand moet?
“Omdat we nogal verspreid door het land heen wonen, doen we alles online. Alleen tijdens het Innovation Lab zijn we bij elkaar gekomen om zo tot een mooi idee te komen. Dat was zeker veel gezelliger dan alleen achter de pc. Maar het was ook best wel gek, want hoewel we elkaar nog nooit in levenden lijve hadden gezien, kenden we elkaar wel. De samenwerking met ForFarmers gaat ook erg voorspoedig. We hebben een leuk welkomstpakketje gehad en worden ook iedere keer top te woord gestaan. Wat we wel jammer vinden is dat we de fabriek in Lochem niet konden bezoeken.”

Voldoet de challenge een beetje aan je verwachtingen?
“Ik ben met heel veel ideeën in mijn hoofd aan de challenge begonnen en wilde meteen aan de gang. Maar al snel bleek het beter om eerst een stapje terug te doen, het vraagstuk van een andere kant te bekijken en andere methoden te gebruiken om oplossingen te bedenken. Het viel in het begin niet mee om die switch te maken, maar het heeft ons zeker op betere en originele gedachten gebracht.”

Wat vind je tot nu toe het leukst?
“Het vraagstuk! Mijn vader is geitenhouder en kaasmaker en hoewel ik iets totaal anders ben gaan studeren en later (waarschijnlijk) geen boer wil worden, vind ik het ontzettend leuk om op deze manier toch iets te doen waar ik, vanuit mijn ‘boerenachtergrond’, kennis van heb. Daarnaast is het erg leuk dat een ander teamlid ook heel veel affiniteit heeft met de agrarische sector en de andere twee teamleden juist minder. Zo kijken we met veel verschillende invalshoeken naar dit vraagstuk.”

Gaat jouw team met het winnende idee komen?
“Uiteraard! Maar we willen vooral met een idee komen dat voor alle partijen interessant is. Een simpel, effectief en origineel idee dat op korte termijn kan worden ingezet. Ons uiteindelijke idee is trouwens ontstaan uit een grap. Toen we uitgelachen waren na een opmerking, hadden we allemaal zoiets van: dat is zo gek nog niet! Wat het idee is ga ik natuurlijk nog niet verklappen!”