ForFarmers neemt deel aan onderzoek naar veilig en duurzaam gebruik van insecten als alternatieve bron van eiwit en vet

29 april 2016

Het gebruik van insecten in voeding voor dieren en mensen kan een duurzaam alternatief zijn voor andere bronnen van eiwit en vet. Vooral als bepaalde supermarktoverschotten (producten over de datum) in de toekomst gebruikt kunnen worden als insectenvoedsel. Daarom neemt ForFarmers deel aan een onderzoek van Wageningen UR. Dit onderzoek heeft tot doel de kwaliteit van insecten voor gebruik in voeding voor dieren en/of mensen te kunnen garanderen. De onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar mogelijke opbouw en/of uitscheiding van chemicaliën door insecten na het gebruik van nieuwe grondstoffen in insectenvoeding.

Bijproducten uit de productie van humane voeding en dranken worden algemeen gebruikt als ingrediënten voor diervoeding. Daardoor spelen ze een belangrijke rol in de duurzame productie van eiwit van hoge kwaliteit. Door wetgeving kunnen echter niet alle potentiële bijproducten gebruikt worden. Bepaalde producten van supermarkten die over de datum zijn mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden als voedselingrediënt, dus deze producten worden gebruikt in biomassa-installaties of gaan naar de afvalverwerking.

Het doel van dit project is om veilig insecten te kweken met gebruik van deze afvalstromen. Het onderzoek zal vooral kijken of er sprake is van een mogelijke ophoping van bepaalde micronutriënten of uitscheiding van bepaalde chemische verbindingen door de insecten. Insecten kunnen direct door mensen geconsumeerd worden of gebruikt worden als een voedingsingrediënt. Gezien het hoge gehalte aan eiwit en olie is dit vooral nuttig voor voeding voor jonge dieren. Dit kan leiden tot een zeer duurzame bron van eiwit van goede kwaliteit.

Partners
Naast ForFarmers en Wageningen UR, zijn partners in dit onderzoek de insectenproducenten Proti-Farm R&D BV, Protix Biosystems en Koppert Biological Systems. ForFarmers’ bijdrage aan dit project bestaat uit het leveren van kennis en ervaring op het gebied van voerbenutting. Naast de bijdrage van deze bedrijven, wordt het project gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken via de topsector AgriFood.