Op weg naar circulariteit met onderzoeksproject naar nieuw soort fermentatie

27 februari 2024
Ad van Wesel
Ad van Wesel

Stap voor stap werken we aan een circulaire voedselvoorziening. Dat doen we door verschillende technologieën in combinatie met grondstoffen te ontwikkelen en toe te passen, en door deel te nemen aan initiatieven, onderzoeken en partnerships. Onlangs zijn we in een nieuw onderzoeksproject gestapt als partner. Daarin wordt een nieuw soort fermentatie als technologie gebruikt om grondstoffen die ongeschikt zijn voor consumptie door mensen, op te waarderen en te benutten als diervoer. Dit project past goed in onze duurzaamheidsplannen om circulariteit te bevorderen, waarin de inzet van reststromen als voer een belangrijke pijler is.

In het project werken wetenschappers en het bedrijfsleven samen, onder aanvoering van Wageningen University & Research (WUR) en Schothorst Feed Research (SFR). Doel van het project is om producten meer voederwaarde te geven. Daarvoor worden circulaire grondstoffen gebruikt; daarmee bedoelen we grondstoffen die niet geschikt zijn voor mensen om te eten, maar die wel geschikt zijn om aan dieren te voeren. Dit is dus anders dan de fermentatietechniek die we bij ForFarmers nu al toepassen en die gericht is op verbetering van de darmgezondheid door melkzuurfermentatie. In dit nieuwe project ligt de focus op voer dat geschikt is voor kippen en varkens.

Fermentatie als techniek

Ad van Wesel is nauw betrokken bij het project genaamd FEFO: “We onderzoeken hier de zogenaamde solid state fermentatie. Dat betekent dat producten vochtig worden gemaakt om fermentatie te krijgen. De producten zelf, allemaal restproducten, worden niet vloeibaar. Door fermentatie worden grondstoffen beter verteerbaar. Denk aan stengeldelen of houtsuikers die in hullen zitten en normaal niet verteerbaar zijn. Door bijvoorbeeld bacteriën, gisten of bepaalde typen schimmels worden ze wel verteerbaar. Er wordt ook microbieel eiwit gevormd; dat kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld minder soja nodig is in het (aanvullende) voer. De toepassing van fermentatie staat nog in de kinderschoenen en onze deelname is dus heel interessant om verder te komen in de toepassing van deze techniek.”

Geen concurrentie tussen food en feed

Big met brijvoer

De voedselverwerkingsketen staat voor een gezamenlijke opgave om te komen tot circulair voedsel. Daarin zouden grondstoffen niet moeten concurreren tussen toepassing in ‘food’ (voor mensen) of ‘feed’ (voor dieren). Daarom zetten we ons in om grondstoffen die niet geschikt zijn voor mensen en in sommige gevallen ook niet voor (bepaalde groepen) dieren, te bewerken en geschikt te maken als diervoer.