Waar kijken jullie naar bij nieuwe innovatieprojecten?
“Bij het NIC werken we op jaarbasis aan zo’n 50 onderzoeksprojecten. Alle projecten worden gelinkt aan onderzoeksthema’s. Thema’s die duurzaamheid direct raken zijn milieu-impact en diergezondheid en dierenwelzijn. Twee op de vijf NIC-projecten dragen één of beide labels. Going Circular en de onderliggende doelstellingen vormen voor ons dus een belangrijk deel van ons dagelijkse werk.”
Aan wat voor projecten moeten we dan denken?
“Als we kijken naar het thema diergezondheid en dierenwelzijn, is een project als ‘Effect van eiwitarm voeder op diergedrag’ een mooi voorbeeld. Dat project laat overigens meteen de complexiteit en de paradox zien waarmee we te maken hebben. Want om de milieu-impact via het voer te verlagen, zoeken we naar mogelijkheden om het gehalte ruwe eiwitten in voeders te verminderen. Dat leidt tot een lagere uitstoot van ammoniak, een belangrijk onderdeel in het stikstofdossier. Tegelijkertijd weten we dat het met een lager eiwitgehalte moeilijker is om andere doelen te realiseren.”
Wat bedoel je daarmee?
“Het is niet altijd zo, maar in sommige gevallen kunnen de thema’s dierenwelzijn en milieu-impact elkaar in de weg zitten. Zo wil je bijvoorbeeld in het kader van dierenwelzijn rustig gedrag in de stal, en geen ingrepen zoals het couperen van varkensstaarten. Maar een lager eiwitgehalte in voeders, wat gunstig is voor het milieu, kan een negatief effect hebben op het gedrag van dieren. Ze kunnen dan onrustiger worden en elkaar wat aandoen. De wetenschap heeft nog niet ontdekt waarom dit gedrag bij een laag eiwitgehalte erger lijkt. Dat willen we uitvinden, want dan wordt wellicht duidelijk hoe we die keerzijde van een lager eiwitgehalte kunnen voorkomen.”