Update biodiversiteit: kleurrijk schouwspel van bloemen, bijen en vlinders bij ForFarmers

24 augustus 2021

Jarenlang stond er alleen maar gras, nu staan er duizenden bloemen kleurrijk te bloeien rondom de ForFarmers fabriek in Lochem. Dit ziet er echt prachtig uit! De zonnebloem valt natuurlijk meteen op, maar er staan ook andere voor bijen aantrekkelijke bloemen. Én het belangrijkste nieuws: de bijen en vlinders weten hun weg naar ForFarmers te vinden. Er is meer biodiversiteit rondom onze productielocatie!

Afbeelding: Biodiversiteit Lochem_hoofdfoto

De biodiversiteit in beeld

Biodiversiteit in Lochem_bloemen
Biodiversiteit in Lochem_close-up bloem en hommel
Biodiversiteit in Lochem_bloemen en fabriek
Biodiversiteit in Lochem_zonnebloemen en fabriek
Biodiversiteit in Lochem_close-up zonnebloem en bij
Biodiversiteit in Lochem_zonnebloemen bij DML

Hoe meer bloemen, hoe meer bijen, hoe meer vreugd!

Zelf bijdragen aan de ontwikkeling en het herstel van biodiversiteit is helemaal in lijn met onze duurzaamheidsstrategie Going Circular, For the Future of Farming. Zo creëren we in onze directe omgeving meer natuur voor bijen en andere insecten: hoe meer bloemen, hoe meer bijen, hoe meer vreugd! Agrarische natuurvereniging ’t Onderholt uit Vorden heeft ons hierbij geholpen, hier hebben we eerder over gecommuniceerd. 

Ander agrarisch initiatief voor meer biodiversiteit

Bord met info zonnebloemlint VAN Berkel & Slinge
Bord met info zonnebloemlint VAN Berkel & Slinge

Het is mooi om te zien dat in navolging van de gemeente Lochem-Bronkhorst ook andere gemeenten zijn gestart met een zonnebloemlint. Een nieuw project is het zonnebloemlint van Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel & Slinge. Zij zaaiden een 5 kilometer lang zonnebloemlint rondom Eibergen en Rekken (Oost-Nederland). Veel klanten van ForFarmers wonen in dit gebied en hebben een deel van hun grond hieraan afgestaan. Ze willen hiermee vooral de biodiversiteit bevorderen en burgers laten zien, dat boeren niet alleen met mais bezig zijn, maar ook met de bijen en de vogels. De zonnebloemlinten dragen positief bij aan biodiversiteit: er worden daadwerkelijk meer bijen, vlinders en vogels waargenomen bij de zonnebloemlinten in de Achterhoek.

Zelf een bijdrage leveren?

Het team van Zonnebloemlint (regio Achterhoek) is op zoek naar grondeigenaren die, uiteraard tegen vergoeding, wel grond willen afstaan aan een bloemenweide of een lint met alleen zonnebloemen. Daarnaast kan iedereen die dit wil hier een donatie doen voor de totstandkoming van nog meer (zonne)bloemstroken in de Achterhoek (crowdfunding-actie).