“Wees brutaler en trotser”, zegt gastspreker tijdens inspiratiesessie duurzaamheid

21 december 2021

Is het een kwestie van meer lef tonen in de toekomst bij bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffen? Hoe zal duurzaamheid uiteindelijk de norm zijn en hoe zal die ontwikkeling gaan? Hoe kun je voorop lopen op het gebied van duurzaamheid zonder uit het zicht te raken? Dit zijn een paar van de gespreksonderwerpen in de meest recente inspiratiesessie van het Ambassadeursnetwerk Duurzaamheid van medewerkers van ForFarmers. Dit keer namen drie gastsprekers deel aan de interactieve online sessie met zo'n 30 ForFarmers-collega's. Ze deelden hun visie, beantwoordden vragen van de ambassadeurs en luisterden naar de updates van de ForFarmers-projectgroepen.

Bloemenzee bij de fabriek in Lochem
Bloemenzee bij de ForFarmers fabriek in Lochem

Visies en meningen delen

Gastspreker Frank van Ooijen is lid van de Adviesraad Duurzaamheid van ForFarmers en voormalig duurzaamheidsmanager bij verschillende organisaties. “Wees brutaler en trotser”, was zijn oproep, reflecterend op zijn eigen ambities en doelstellingen in zijn carrière. Destijds stelde hij duurzaamheidsdoelstellingen waarvan hij wist dat ze die nooit zouden kunnen halen, maar die hem en zijn team triggerden om echt een sprong voorwaarts te maken. Vanuit die gedachte wil hij de medewerkers van ForFarmers inspireren.

Verder stond Van Ooijen stil bij de vier jaar dat hij nu lid is van de Adviesraad Duurzaamheid. ForFarmers CEO Yoram Knoop is voorzitter van deze raad die verder bestaat uit externe vertegenwoordigers van de retailsector, NGO's, de wetenschap en onderzoekswereld en de agrarische sector. In die vier jaar heeft Van Ooijen kennisgemaakt met de uitdagingen en dilemma's op het gebied van duurzaamheid waar ForFarmers mee te maken heeft. Leden van de Adviesraad debatteren over deze dilemma's en uitdagingen met wederzijds respect voor elkaars overtuigingen en meningen.

Hoe wordt duurzaamheid ‘gewoon’?

Gastspreker Caroline Drummond is CEO van LEAF, een NGO uit het Verenigd Koninkrijk, en ook zij is lid van de Adviesraad. In haar visie moet duurzaamheid een volkomen logisch en vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse activiteiten zijn. Je doet het niet alleen ‘voor de leuk’; duurzaamheid is geen ‘nice to have’ maar een absolute ‘must-have’. Haar oproep aan de ambassadeurs van ForFarmers? "Wees niet defensief - wees trots."

Ga voorop maar neem iedereen mee

Tot slot besprak gastspreker Steven Read, algemeen directeur van ForFarmers UK en lid van het ForFarmers Executive Team, met de ForFarmers-collega’s in de bijeenkomst hoe zij de gesprekken met klanten over duurzaamheid ervaren. Steven moedigt iedereen aan om voorop te (blijven) lopen op het gebied van duurzaamheid, maar ook om anderen hierin mee te nemen.

Het was - wederom - geweldig om alle betrokkenheid bij en bijdragen aan Going Circulair, For the Future of Farming te zien en te horen.