duurzaamheid

Reststromen

Hoe we co-producten in ons voer gebruiken

ForFarmers maakt veel gebruik van co-producten, reststromen uit bijvoorbeeld de voedingsindustrie, die we verwerken tot veevoer. Grondstoffen die niet geschikt zijn voor consumptie door mensen, zijn vaak wel geschikt als veevoer. Zo kunnen we, via vee, deze grondstoffen opwaarderen tot hoogwaardige proteïne. En kunnen we grondstoffen die toch al verwerkt worden voor menselijke consumptie maximaal benutten. Veel mensen zijn nog niet bekend met de grote rol van de veehouderij in dit opwaarderen van reststromen, wat perfect past in kringlooplandbouw. Zo stelt FAO bijvoorbeeld dat wereldwijd 86% van de voeringrediënten voor vee niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. 

Een deel van de reststromen die wij verwerken komt uit de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld wei uit de melkverwerking, koekjes, chocolade en brood dat eindigt als restproduct, of delen van graan die na de productie van bier overblijven. Door grondstoffen op circulaire wijze in te zetten dragen we bij aan het verminderen van de CO2-voetafdruk.

Naast het gebruik van co-producten uit de food industrie, verwerken we ook reststromen uit de suikerverwerkende en zetmeelverwerkende industrie, de akkerbouw, en de energie-industrie (biobrandstof). 

Going Circular in voeringrediënten

Leiderschap op gebied van DML co-producten

ForFarmers levert naast mengvoeders onder de noemer Dry Moist Liquid (DML) een assortiment aan vochtrijke diervoeders, ruwvoeders en enkelvoudige voeders. ForFarmers is een leidende partij in de markt met betrekking tot DML-producten. Hoe wij bijvoorbeeld co-producten uit de melkverwerking in ons DML-tankpark in Lochem verwerken tot vloeibare voeders voor varkens is uniek in Nederland. Als enige veevoederbedrijf hebben wij een installatie op ons terrein waar we dit type co-producten kunnen verwerken. Door ze op circulaire wijze in te zetten dragen we bij aan het rendement van de veehouderij en aan het verminderen van de CO2-voetafdruk in de voedselketen.

DML