duurzaamheid

Verantwoorde inkoop

Verantwoorde soja en palmolie

Wij zijn een van de eerste partijen die de Responsible Soy Declaration van FEFAC heeft getekend. ForFarmers heeft zich toegelegd op de doelstelling om voor 2025 100% verantwoorde palmolie en sojaschroot in te kopen.

In 2019 lanceerde FEFAC de Responsible Soy Declaration, een online platform waar Europese voerproducenten vrijwillig hun commitment kunnen uitspreken op de inkoop van verantwoord geteelde soja. ForFarmers heeft zich actief ingezet om dit initiatief van de grond te krijgen op Europees en sectorniveau om de sojamarkt te transformeren.

Als lid van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) en de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) heeft ForFarmers de Europese richtlijnen voor sojaproductie mede ontwikkeld (FEFAC, 2015). Samen met FEFAC zetten wij ons netwerk in de keten in om volgens deze richtlijnen te werken. Zo helpen we de reguliere toevoer van duurzame sojaproducten naar Europa mogelijk maken.

Soja

Alle grondstoffen duurzaam inkopen

Als maatschappelijk verantwoorde organisatie streeft ForFarmers ernaar om – naast soja en palmolie – alle grondstoffen in te kopen volgens erkende sociale, ethische en milieunormen. Een gestructureerde dialoog met leveranciers en de gedragscode voor leveranciers van Sedex (Supplier Ethical Data Exchange) moeten hierbij helpen. Hierin zijn de gedeelde verantwoordelijkheden van leveranciers ten aanzien van de inkoop van grondstoffen opgenomen. Te denken valt aan bedrijfs-ethische normen die gericht zijn op het voorkomen van omkoping, discriminatie, corruptie en frauduleuze zakelijke praktijken, en arbeidspraktijken conform de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Zakelijke relaties die niet willen werken volgens de Sedex-code worden uitgefaseerd.