ForFarmers verkoopt Belgische mengvoeractiviteiten aan Arvesta

4 april 2023 - 08:01 uur

ForFarmers heeft besloten ForFarmers België te verkopen aan de vooraanstaande Belgische land- en tuinbouwexpert Arvesta. De huidige context, waarin er druk staat op de agrarische keten om nog duurzamer te produceren, leidt tot meer consolidatie en samenwerking in de keten. Dit heeft ertoe geleid dat ForFarmers en Arvesta in gesprek zijn gegaan over ForFarmers België en nauwere samenwerking in de keten.

Arvesta neemt door de acquisitie van ForFarmers België zowel de circa 80 medewerkers over die ongeveer 420k ton voer produceren en verkopen als de productielocatie in Izegem in West Vlaanderen. Daarnaast is de fabriekslocatie in Ingelmunster ook onderdeel van de transactie. Arvesta heeft al productievestigingen voor professionele voeders in Aalter, Merksem, Kortrijk, Andenne en Hombourg. Door de toegenomen productiespreiding kunnen klanten nog beter worden beleverd. Vooral in de vleeskuikensector in België gaan beide bedrijven nauwer samenwerken, waarbij ForFarmers in Nederland voer blijft produceren onder meer om de leveringen aan vleeskuikenhouders soepel te continueren. Daarnaast draagt Arvesta haar voeractiviteiten in de vleeskuikensector in Nederland over aan ForFarmers en gaan de partijen zich in de samenwerking richten op verdere verbetering van de ketenconcepten.

De verkoop van co-producten, de activiteiten in België van de biologische voerproducent Reudink en de paardenvoerproducent Pavo vormen geen onderdeel van deze transactie.

Passend in strategische doelstellingen, met perspectief voor stakeholders
Deze transactie past in de strategische focus van ForFarmers, waarbij de nadruk ligt op ecologisch én economisch rendement. Arvesta kan met de uitbreiding van activiteiten in haar thuismarkt de klanten nóg beter terzijde staan in zowel de continuïteit van het bedrijf als de transitie van de sector. Deze overname is helemaal in lijn met Arvesta’s voortgezette strategie en het versterkt haar positie op de Belgische markt ten gunste van de klant om zo verder te bouwen aan de landbouw van de toekomst. ForFarmers ontvangt van Arvesta een nettobedrag van €25 miljoen voor de transactie. Dit bedrag in contanten zal worden voldaan bij sluiting van de transactie. Verwacht wordt dat dit in de tweede helft van 2023 zal plaatsvinden. Voor de transactie moet toestemming worden verkregen van de Belgische mededingingsautoriteit.