Nick: “Heb je ook een voorbeeld uit een van de andere landen?”
Stan: “In Polen hebben we geïnvesteerd in ‘cogeneratie’, ook wel warmtekrachtkoppeling of WKK genoemd. Dit houdt in dat we zelf elektriciteit opwekken met een gasmotor en met de warmte die daarbij ontstaat verwarmen we de stoomketel. Bovendien wordt in Biskupice de steenkool als brandstof vervangen door aardgas. Al met al levert dit een CO2-besparing op van circa 30%.”
Nick: “Is het niet merkwaardig dat in Polen de overstap op aardgas bijdraagt aan duurzamer produceren, terwijl men in Nederland juist het aardgasverbruik wil terugdringen?”
Stan: “Tja, dat heeft natuurlijk alles te maken met de uitgangspositie. Aardgas is niet ideaal, maar als het in de plaats komt van steenkool, dan is dat een hele verbetering.”
Nick: “En hoe ver zijn we eigenlijk met zonnepanelen op onze productielocaties?”
Stan: “In Lochem liggen er al bijna 3.000 op het dak van het hoofdkantoor en op twee loodsen. Samen zijn die goed voor circa 805.000 kWh zonnestroom per jaar. Op diverse andere locaties zijn we er ook mee bezig. De bijdrage van de zonnepanelen is weliswaar slechts enkele procenten, maar alle beetjes helpen. We kijken ook naar directe en virtuele koppelingen met externe zonneparken en daarmee kunnen we mogelijk wel enkele tientallen procenten besparing realiseren.”