In 2016 hebben Nevedi-leden alle palmolie voor de Nederlandse markt duurzaam gecertificeerd

20 juni 2016

Net als vorig jaar hebben de leden van Nevedi door de collectieve aankoop van Green Palm certificaten hun palmolie footprint voor zuivel, vlees en eieren voor de Nederlandse markt opnieuw volledig afgedekt. Dit is geheel volgens het ambitieniveau van de Dutch Alliance Sustainable Palmoil (DASPO) waar Nevedi deel van uitmaakt: ‘100 procent duurzame palmolie verwerkt in Nederland voor de Nederlandse markt’.

Marktvraag duurzame palmolie ontbreekt in dierlijke productieketen
Het ontbreekt volledig aan marktvraag voor gebruik van duurzame palmolie in de dierlijke productieketens. Desondanks neemt de Nederlandse diervoederindustrie via haar brancheorganisatie Nevedi haar verantwoordelijkheid in de verduurzaming van grondstoffen voor diervoeders. Nevedi werkt daarbij in ketenverband samen met ketenpartijen. Voor palmolie is dat in de DASPO. Eddy Esselink, voorzitter Task Force Duurzame Palmolie: “Nevedi toont hiermee wederom haar verantwoordelijkheid te nemen in de verduurzaming van de palmolie supply chain. Het is een goed voorbeeld voor andere partijen in Europa!”

Palmolie is een product dat op basis van prijs wordt uitgewisseld met andere olie- en/of vetproducten in de receptuur van diervoeders. Circa een derde van de geproduceerde zuivel, vlees en eieren vindt zijn weg naar Nederlandse consumenten. Met deze binnenlandse consumptie is een zogeheten palmolie footprint van het voer van 25.000 ton gemoeid.

Principes en Criteria van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO)
Binnen de DASPO werken in Nederland gevestigde brancheorganisaties in de palmolieketen samen. Palmolie is duurzaam als deze is gecertificeerd volgens de Principes en Criteria van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) en wordt verhandeld volgens door de RSPO goedgekeurde handelssystemen.

De leden van Nevedi hebben afgesproken om vanaf 2017 individueel hun palmolie footprint af te dekken. Hiervoor wordt in het najaar een voorlichtingsbijeenkomst gehouden om uitleg te geven over de mogelijkheden die er zijn om duurzame palmolie aan te kopen. De RSPO en de DASPO zullen ook hun informatieve bijdrage leveren aan deze bijeenkomst. 

Nevedi
Nevedi behartigt de collectieve belangen van de Nederlandse diervoederindustrie. De sector bestaat uit fabrikanten van mengvoeders, premixen en kalvermelkpoeder en leveranciers van vochtrijke diervoeders (bijproducten van de levensmiddelenindustrie). Bij Nevedi zijn 95 diervoederbedrijven en voerleveranciers aangesloten. Samen vertegenwoordigen zij circa 95% van de totale productie in Nederland.

(Bron: Nevedi)