Nick: “Kun je dat uitleggen?”
Chris: “Alpro verwerkt op al haar locaties alleen non-GGO - niet genetisch gemodificeerde - soja. De productie van sojadranken begint met het ontpellen van de sojaboon. De hullen en cracks (kleine stukjes sojaboon) vormen droge co-producten, bij elkaar zo’n 3.200 ton per jaar. In de volgende stap mengen we de gepelde sojabonen met water en ontstaat een soort sojamelk. De pasta-achtige substantie die overblijft – de sojapasta – is erg geschikt als brijvoer voor varkens. Dit co-product, zo’n 60.000 ton per jaar, slaan we bij Alpro in tanks op. Vervolgens levert ForFarmers dit rechtstreeks af op het boerenerf.”
Nick: “Naar welke boeren gaat dit product?”
Chris: “In de omgeving van onze fabriek zitten veel varkenshouders. Wij vinden het belangrijk om aan regionale veehouders te leveren, omdat we onze voetafdruk, ook van het transport, zo klein mogelijk willen houden. En omdat ForFarmers in deze regio veel klanten heeft, komen lokale vraag en aanbod mooi samen. Alleen is het aantal varkenshouders dat vloeibaar voer gebruikt in deze regio wel beperkt.”
Nick: “Kan dit type voer ook ingezet worden in andere sectoren?”
Chris: “Ja, dat kan, daarom kijken we inderdaad verder. In dit gebied zitten ook veel grotere melkvee- en geitenbedrijven. Ons product is ook geschikt voor deze diersoorten, al moeten veehouders wel opslagtanks en een voermengwagen hebben om het te kunnen gebruiken. We zien dat steeds meer groeiende boerenbedrijven hierin investeren en zo werken we samen met ForFarmers aan het verder vermarkten van DML-producten in deze regio.”