Mobiele apparaten van ForFarmers zijn voortaan afvalvrij

17 maart 2021

Alle mobiele telefoons, tablets en laptops die binnen ForFarmers in gebruik zijn, zijn voortaan ‘afvalvrij’. ForFarmers is namelijk een samenwerking aangegaan met ‘Closing the Loop’, een organisatie die in ontwikkelingslanden de inzameling en recycling van afgedankte telefoons organiseert. Zo dragen we ook op IT-gebied ons steentje bij aan de doelstellingen van onze duurzaamheidsstrategie Going Circular.

We sluiten de kringloop - ook in IT

Afbeelding: Closing the Loop phone

Afgeschreven IT hardware van ForFarmers gaat al jaren naar ITdonations. Deze organisatie wist alle data en verkoopt de apparaten waarna ze een tweede leven krijgen, meestal in een ontwikkelingsland. De opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel. “We hebben op deze manier in de loop der jaren al heel wat hardware gedoneerd en veel mensen kunnen helpen”, vertelt IT Director Chris Wigglesworth. “We willen echter een volgende stap zetten. We realiseren ons nu wat er in de ontwikkelingslanden uiteindelijk met de apparaten gebeurt en welk effect onze giften hebben op het milieu in die landen. Met Closing the Loop zetten we nu de volgende stap: we blijven onze oude apparaten doneren aan goede doelen, maar we sluiten nu de kringloop.”

Hergebruik en recycling

Ongeveer 70% van de telefoons die we in Europa gebruiken, belandt uiteindelijk in Afrika waar ze een derde, vierde en zelfs vijfde leven krijgen. Een mooie vorm van hergebruik, totdat de telefoon niet meer werkt en wordt afgedankt. Helaas zijn er in ontwikkelingslanden nauwelijks goede voorzieningen om dit elektronica-afval te verwerken. Het apparaat eindigt daardoor vaak op de vuilnisbelt en wordt zo een bedreiging voor het milieu. Terwijl deze afgedankte telefoons ook een geweldige kans bieden. Ze bevatten namelijk waardevolle metalen die na recycling opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarvoor is Closing the Loop opgericht.

Zo werkt het

Het principe van Closing the Loop is simpel: voor elke telefoon die ForFarmers voor haar medewerkers koopt, haalt Closing the Loop in een Afrikaans land een kapotte telefoon op, zodat die op een goede manier gerecycled kan worden. Eén voor één. En voor elke tablet of laptop worden respectievelijk drie en negen telefoons ingezameld. Op die manier pakken we het groeiende probleem van elektronica-afval in Afrika aan. Ook zorgt Closing the Loop ervoor dat de waardevolle metalen in deze apparaten, zoals goud, zilver en koper, hergebruikt kunnen worden. Daardoor zijn alle telefoons, tablets en laptops bij ForFarmers voortaan afvalvrij. En dat geldt niet alleen voor nieuwe apparaten, maar ook voor de apparaten die nu in gebruik zijn.

Afbeelding: infographic_2021_ff_01