Voorzittersrol voor Nick Major in organisatie die voeremissies in kaart brengt

27 januari 2021
Logo GFLI

Nick Major, ForFarmers’ directeur Corporate Affairs, is de nieuwe voorzitter van het GFLI (Global Feed LCA Institute). Voordat we Nick drie vragen stellen over deze nieuwe rol, eerst een korte introductie van het GFLI.

GFLI, wereldwijd initiatief

Het GFLI is een wereldwijd initiatief van de diervoederindustrie, dat zich tot doel heeft gesteld om dé geaccepteerde database te zijn waarin emissies van voedergrondstoffen te vinden zijn. Het is een nieuw initiatief; het GFLI wil de komende jaren verder groeien om de voerindustrie en veehouderij te ondersteunen om op een duurzamere manier en met een lagere CO2-voetafdruk dierlijke eiwitten te produceren. Daarvoor wil het GFLI een ​​openbare databank en tool ontwikkelen op basis van ‘Life Cycle Analysis’ (LCA). Dit moet bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij de beoordeling van diervoeders als het gaat om emissies, en verbeteringen in de CO2-voetafdruk van de diervoederindustrie stimuleren. GFLI heeft de ambitie om wereldwijd dé referentie te zijn op dit gebied voor de publieke en private sector, wetenschappers, de diervoederbranche en voor overheidsinstanties.

Bijdragen aan een duurzamere voerindustrie

Nick Major
Nick Major

Nick, gefeliciteerd met je benoeming tot voorzitter. Het afgelopen jaar was je al vice-voorzitter van GFLI. Hoe denk je over je nieuwe rol bij GFLI?
“Omdat ik bij de oprichting van GFLI betrokken ben geweest, ben ik - natuurlijk - heel blij dat ik ben gevraagd als voorzitter. Het GFLI is een belangrijk, wereldwijd, initiatief van de diervoederindustrie om een ​​geaccepteerde standaarddatabase op te zetten met de emissies van veelgebruikte voergrondstoffen. Ik weet zeker dat we zo kunnen bijdragen aan een duurzamere voerindustrie en veehouderij.”

Waar ga je je op focussen als nieuwe voorzitter?
“Na de lancering van de database en LCA-tool, ligt de focus voor de komende 12 maanden op het ontwikkelen van een aantal projecten om nieuwe grondstoffen toe te voegen. De diervoederindustrie in Brazilië wil er bijvoorbeeld heel graag voor zorgen dat we nauwkeurigere informatie over soja hebben, vooral als het gaat om hoe we landgebruik verrekenen. Ook willen we veel meer co- en bijproducten in de database en tool opnemen.”

Is het voor ForFarmers belangrijk om een organisatie als GFLI voor te zitten?
“Onlangs hebben we onze nieuwe duurzaamheidsstrategie Going Circular gelanceerd als onderdeel van de Build to Grow-strategie. We hebben het daarin vaak over ‘een leidende positie innemen’. Ik krijg nog weleens de vraag wat dit betekent. Onze betrokkenheid bij het GFLI is dan een goed voorbeeld. GFLI helpt niet alleen ForFarmers om de eigen ambities te realiseren om de uitstoot van gebruikte grondstoffen te verminderen, maar het gaat hier ook om het verbeteren van de prestaties van de hele voerindustrie.”


Lees het recente persbericht van het GFLI over vier grote Nederlandse ondernemingen uit de diervoederindustrie die als eerste zijn toegetreden tot het GFLI.